Ometystbloggen

No Limit Obedience og brukshundene mine

27.12.2016

Jeg synes brukshundene mine er flinke og vi har fått til mye sammen og konkurranser er målet for treningen med disse hundene. Under konkurransene går skogsøvelsene som regel veldig bra, men når vi entrer lydighetsbanen, så er jeg sjelden helt trygg på at hunden er fokusert og med meg når programmet starter. Lydighetsdelen blir sjelden så bra som jeg ønsker, men med hederlige unntak.

Jeg vet jo at hundene må forberedes til å gå konkurranser og ikke minst gå uten belønning gjennom hele programmet, men det er lettere sagt enn gjort. Jeg trener mest momenter og øvelser og litt mer tilfeldig mot konkurranser. Det er som regel alltid noe som kan bli bedre og det er derfor lett å velge dette. Imidlertid har jeg nå skjønt at det ikke er enten eller, men begge deler hele tiden.

Jeg liker ikke å bruke nei for å hindre uønsket atferd under trening og bruker både godbit, lek og ros for å fremme ønsket atferd. Tross alt er dette en lek og egentlig ikke så viktig. Jeg vil at både hundene og jeg skal ha det moro sammen. Jeg vil at vi skal leke leker og at vi sammen skal lykkes, samtidig med at vi har det moro. Hvis jeg ikke greier det, så får det heller være.

I hverdagen kan det bli nei for å stoppe uønsket atferd, slik at hundene og jeg f.eks. kan opprettholde vår favoritthobby nr. 1, dvs. gå på tur i skog og mark med frittløpende hunder. Hverdagslydighet er da også veldig viktig. Jeg må vite at hundene kommer om jeg roper og at de kan oppføre seg uten å skade andre.

Tilbake til lydighetstreningen. Hundene mine kan hver enkeltøvelse rimelig greit. Selvfølgelig kommer det stadig nye øvelser som må læres inn og det kan være noen momenter i en øvelse jeg kan ha glemt å trene på, men jevnt over mener jeg at jeg har kontroll på denne biten. Det er i hvert fall ikke der hovedproblemet ligger. Det som gjenstår er å få engasjement og fokus når det gjelder, slik at de er konkurranseklare når jeg ønsker det. Hundene liker veldig godt å trene lydighet og vi har mye moro på trening.

I treningen benytter jeg mange verktøy, bl.a. det «å fjerne en forventet belønning» for å redusere uønsket atferd og samtidig fremme ønsket atferd. Jeg bruker klikk og belønn, ros og lek, fjernbelønning og mye mer. Jeg prøver også å kjede i noen grad. Det er mye som virker godt på enkeltøvelser, men så langt ikke alltid på et helt program.

Det jeg har manglet er hva jeg skal gjøre når ting blir feil eller når hunden mister fokus, dvs. nå hundene ikke gjør det jeg forventer og ønsker. Her har jeg famlet og prøvd litt ulikt, uten å få effekten jeg har ønsket på konkurranser over tid.

Jeg er nå overbevist om at jeg har verktøyet jeg trenger og at jeg vet hvordan jeg skal jobbe fremover, samtidig med at vi skal ha det moro mens vi trener. Det å f.eks. skulle si nei til alt som blir feil er ikke moro i mine øyne.

Siv Svendsen og Maria Brandel har utviklet et opplegg som gjør deg i stand til systematisk å trene mot en mer motivert, engasjert og fokusert hund. Metodikken gjør feilrettingsdelen til en morsom lek, det blir med andre ord moro også når hunden gjør feil. Hunden blir bare mer engasjert og får et sterkere fokus for å ikke gjøre feil en gang til. Ikke fordi den frykter å gjøre feil, men fordi den skjerper seg for å gjøre rett, da den vil oppnå noe. Denne måten å leke på gjør at feilrettingen blir en viktig del av motivasjonsarbeidet for begge parter og det er bare moro for hund og hundefører å gjennomføre feilrettingen.

Både Maria og Siv har fokusert på lydighet i mange år. Siv har i de siste årene også engasjert seg i sporten mondoring. Jeg har gått kurs hos Siv og gått på kurs sammen med Siv, da jeg har kjent Siv fra før hun ble profesjonell med hund. Begge de to jobber nå profesjonelt med hund og de reiser mye rundt og holder kurs. I tillegg har de utviklet onlinekurs, i alt seks kurs og jeg har tatt fem. Jeg er også medlem av en ukentlig idebank og får inspirasjon ukentlig. Hvert år holder de en elektronisk julekalender på Facebooksidene sine, denne er tilgjengelig for alle og gir inspirasjon hver dag i desember frem til og med julaften.

De seks kursene er organisert under «No Limit Obedience». http://www.nolimitobedience.se/ Facebooksiden finner du her: https://www.facebook.com/nolimitobedience/?ref=page_internal

Kursene gir deg en god balast for all trening. Tre av kursene er omfattende og dekker hvert sitt område: grunnkurs (alt det grunnleggende en hund bør kunne, uansett hva den ellers skal trenes til og ypperlig å starte med hvis du har valp eller vil retrene en voksen hund), ett med lydighetsøvelsene, ett med de nye øvelsene (etter endringene i lydighetsprogrammet) og et med fokus på konkurranser.

De to siste, og nyeste, kursene har hvert sitt fokus. Her har de har utviklet fem trinn til hvordan du får en hhv engasjert og utholdende hund. Disse to kursene er ganske enkelt geniale.

Jeg skal nå retrene alle mine hunder etter dette opplegget. Heldigvis har jeg brukt mye av opplegget allerede så det blir ikke dramatiske endringer, men jeg har ikke jobbet så systematisk. Jeg har ikke hatt godt nok fokus selv, eller planlagt godt nok. Dette er nødvendig hvis en skal forvente at hunden skal greie å holde fokus. Planen er å bli mer konkurranseklar til våren og være trygg på at hundene er med meg når vi går ut på lydighetsbanen igjen.

Vi starter opp for fullt 1.1.2017 og målet er å legge ut filmklipp av arbeidet, da jeg har vært alt for dårlig til å filme meg selv. Innen første konkurranse så skal de fem NBF-hundene være klare og unghundene skal ha kommet langt i sin utvikling. Kanskje vil de øvrige også få en rivende utvikling, hvem vet?

Antall kommentarer: 0

Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet