Ometystbloggen

Lek

27.01.2016

Jeg trener alle hundene mine i alle øvelser, dvs både lydighet og jakt/bruks. De er alle glad i mat og de elsker å leke og de elsker fysisk aktivitet. De fortsetter stort sett å spise godbiter og fortsetter å leke, selv om det er løpetid eller innbilt svangerskap på gang. Jeg har jo etterhvert mye erfaring med hund og har fokus på lek hele veien. Det er imidlertid noen jeg jobber mer med for å få leken ennå sterkere, da jeg av og til oppdager at den ikke er sterk nok i alle situasjoner. Jeg har jo mange hunder.

 
Alle valper er født lekne og jeg stimulerer valpene i valpekassa skritt for skritt. Utgangspunktet er at det er fullt mulig å få en lekende hund, men det kan dukke opp problemer underveis.
 
Jeg vet at ikke alle får til denne leken bestandig. Jeg vil da på det sterkeste be dere om å søke hjelp så tidlig som mulig. Hvis dere venter for lenge, så kan det bli vanskelig å få leken godt i gang. Hvis dere ikke får det helt til, så vil dyktige folk kunne peke på ting dere gjør feil og gi dere tips til videre utvikling.
 
Det er fullt mulig å få motsatt effekt av det en ønsker når en trener, spesielt med den rasen jeg har, da de er superraske i reaksjonene og mange blir rett og slett for trege når de skal belønne. Mange belønner dermed rett og slett det motsatte av det de ønsker, f.eks. at de belønner at hunden faktisk slutter å leke. Noen er også veldig opptatt av å ha veldig veloppdragne hunder, det er ikke jeg, men de skal høre på meg. Jeg fordrar ikke hunder som bare lukker ørene totalt og ignorerer meg. En slik hund vil også lett ignorere dere i leken, når den opplever at noe annet er mer spennende. Dette henger sammen, lek, belønning og kontakt med hunden.
 
Det er mye jeg gjør helt automatisk og som det ikke er så lett å sette ord på. Det en ikke får satt ord på er heller ikke så lett å lære bort. Jeg sier jo alltid at jeg ikke liker å korrigere, og det er sant, når jeg trener og ønsker å fremme noe. Imidlertid, så snakker jeg til hundene mine, når de gjør noe jeg absolutt ikke liker og da gjerne slikt som kan bli farlig for dem på sikt, med andre ord når det er atferd jeg ønsker å "fjerne". I slike tilfeller kommer en meget tydelig stemme frem. Jeg er uansett ikke tilhenger av fysiske korrigeringer, stemmebruk bør langt på vei holde. Det hender at jeg får uønsket atferd nettopp ved å korrigere, men det er helst i slike situasjoner hvor jeg burde ha valgt noe annet og da har jeg laget et problem for meg selv. Det er ikke lett dette og det skal det vel heller ikke være.
 
Det er måter å legge opp leken som fører til at hunden på sikt vil velge bort andre ting og velge nettopp deg og leken/belønningen. Du kan ikke korrigere den til kontakt og lek, men du kan snyte den for lek, slik at den må følge med dersom den ikke skal bli snytt for leken. Detaljer i leken kan variere ut fra hva dere trener, men leken vil uansett kunne være et viktig hjelpemiddel.
 
Ergo! Meld dere på lekeutviklingskurs!. Kjært barn har mange navn, men det er stor forskjell på kurs. I tillegg til å lære å belønne riktig, så må dere også lære hvordan dere opprettholder lek og kontakt ved kraftige forstyrrelser (på sikt vel og merke), f.eks. løpetid. Du kommer ikke i mål ved kun å belønne det du ønsker, du må også lære å snyte hunden for belønningen når den ikke følger med. Et slikt kurs bør omfatte mye, alt fra lekeutvikling til de signaler du sender ut med ditt kroppspråk og generell kommunikasjon med hunden. De gode instruktørene tilpasser kurset til det nivået du er på. Og det er faktisk du som er mest i fokus, da hunden responderer på det du gjør!

Antall kommentarer: 0

Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet