Ometystbloggen

Statusoppdatering 2015

27.11.2015

Omsider har kennel Ometyst begynt å skrive blogg. Jeg har jo etter hvert skrevet mer og mer på Facebook, så hvorfor ikke også en blogg på hjemmesiden? I tillegg opplever jeg at innlegg blir borte fra Facebook, så hvis jeg ønsker å bevare noe så kan jeg ikke stole på Facebook alene.

Jeg legger planer foran hver sesong og setter mål på vegne av hundene og meg selv. Det er viktig å gjøre opp status før en går videre. Har vi nådd de målene vi satte oss for 2015? Evt. hvorfor ikke?

Hovedfokus skifter gjennom året. Vinteren og tidlig vår benyttes hovedsakelig til lydighetstrening og evt starter i lydighet, samt spesialsøk. Under vår og sommer er det brukshundarbeid som har fortrinnsrett. Høsten tilhører jakttrening og prøver. Underveis gjennom året blir det gjerne et valpekull eller to også. Tur og fysisk trening blir alltid prioritert.

På brukshundsiden oppnådde vi nesten alt vi hadde planlagt. Jeg trener spesielt tre hunder i bruks (i NBF programmet): Py, Indi og Vega. I tillegg trener jeg alle i feltsøk og alle får et og annet spor.

Skronedale Alvar, alias Py

Py fikk opprykk til klasse B i både spor og rundering og Vega fikk opprykk til klasse C. Indi var tett på hver gang hun startet, men fikk dessverre ikke opprykket. Hun greide alltid lydighetsbiten, men hadde uflaks i skogen. Feltsøk gjør de alltid bra, alle tre.

BådePy og Vega fikk opprykk til klasse to i lydighet. Jeg har et par andre som straks er startklare. Ran er en av dem, men nå venter jo hun valper, så det blir tidligst til våren.

Vega

I tillegg startet jeg Py i "The Challenge". Dette er en konkurranse jeg alltid har ønsket å starte i, men det var først i år det ble en realitet. Vi dro til Sølenstua og leide en hytte der. Jeg trives godt der og bruker gjerne minst 14 dager der oppe. Vi var da inne i jaktsesongen og jeg kunne ikke utelukkende prioritere Py. Jeg prioriterte pinnefeltsøket og lange spor (og vannarbeid og jaktfeltsøk). Lydighet hadde jeg tenkt å trene med flere, men her sviktet jeg helt og det ble kun en økt med ordinær lydighet. Målet for Challenge var å gjøre det bra i de to feltsøksøvelsene, den ukjente apporten og tungapporten og det greide vi. I pinnefeltet fant vi 11 av 15 pinner. Vinnerne fant 13 pinner. I 50x50 feltet fant vi alle på kort tid og fikk 9,5 i karakter (ingen fikk bedre karakter, men to fikk samme). Den ukjente apporten (en tissepotte) tok han helt greit og tungapporten gikk også fint (riktignok med en dobbeltkommando og litt ekstra ros). Resten satset jeg ikke på, men jeg håpte på litt flaks i runderingsløypa, men det hadde jeg ikke. I lydighet manglet vi flere øvelser og jeg tok ikke lydigheten seriøst. Det blir imidlertid ikke siste start og i 2017 skal vi starte med et Ometyst-lag.

Tur på Sølen

Springerligaen elsker Sølen. Her løper de flere timer hver dag. Vi starter dagen med en lang tur, trener og deretter ny tur.

 

På jakthundsiden har det gått over all forventning. Jeg planla å starte med  fem hunder, men bestemte meg for å vente å starte mer med Ran og kun trene henne dette året. I alt har jeg trent 7 hunder i jaktrelaterte øvelser: Belle, Ted, Smoki, Stella, Ran, Ac og Lizzie. I tillegg har Mega vært med når Ran trenes. Fokus har foruten jaktfeltsøk, vært markering og dirigering.

i 2014 tok jeg jaktanleggsprøve med 7 hunder og enkel apportprøve med seks av dem. Planen var å ta apportprøve fellesklasse med fem, men det ble bare Ted og Belle som kom i mål. De tre andre gikk jeg aldri opp til prøve med.

Bildet er tatt av June Olsen

Smoki og Stella startet derfor i nybegynner klasse. Stella åpnet med å bli "Prøvens beste debutant", men pga løpetid så ble det ikke flere starter med henne. Smoki smelte til med en 2BK og deretter en 1BK. I 2014 startet Stella og Ran på prøve i regi av Jaktspanielklubben i Norge og det ble den gangen premiering på begge to. Dette året meldte jeg avbud, da jeg trodde Ted var blitt syk og jeg var redd det var noe smittsomt. Det var det ikke, men han hadde fått et frø eller lignende som hadde festet seg i nesa hans. Det måtte tas ut med skop.

Ted har startet i Sverige og spesielt på Gotland gikk han veldig bra, men dessverre ingen premie. Vi har har en del arbeid igjen med spesielt ro i oppflukt, men alt i alt så han kom langt i utviklingen. 

Belle tok storeslem. Hun startet i begynnerklasse, men fortsatte i åpen klasse og tok to 1AK i Norge, samt sølv (2VK) i NM. I tillegg har hun tatt to 3AK premieringer i Sverige. Å ta sølv i NM var absolutt ikke med i planene for 2015, men desto mer moro.

Belle under NM

Kennel Ometyst har for første gang også en labrador retriever, av jaktlinjer. Lizzie kalles hun til daglig og på papiret heter hun Skronedale Elisabeth. Hun er født i Irland. Lizzie trenes mot retrieverjakt og hun er god på søk, markeringer og kommer seg stadig på dirigering. Hun har vært med og gått bak på jaktprøver og hun er veldig rolig i slike situasjoner. Lizzie går bra spor og søker fint ordinære feltsøk. Lizzie og Ac har vært med på det meste hele høsten og på alle turer. Lizzie går stort sett bra fot. Hun elsker å trene og bobler litt over av glede når det er hennes tur, men hun konsentrerer seg fort. Målet for 2015 var å ta kvalifiseringsprøven, men det fikk vi aldri gjort.

 

På Nosework/spesialsøksiden har vi ikke fått gjort så veldig mye, men litt har det blitt. Både Vega og Smoki (samt Lizzie) deltok på kurset med Ron Gault. Det skal avholdes en prøvekonkurranse den 3.1.16 og der skal vi delta, så sant det går med tanke på valpefødsel. Vi starter opp med nosework for fullt i desember (i tillegg til lydighet).

På valpesiden har det blitt to kull. Både Stella og Alfa ble parret med Ted og det ble i alt 9 valper. Ac, Stellas eneste datter ble igjen her. De øvrige valpene har alle kommet til gode hjem og de trenes jevnlig. Alle ni virker lovende.

Stella og valpene 2015

Ac er en lovende hund og kunne nok blitt alt. Jeg har fokusert på jaktfeltsøk, markering og dirigering. Hun er utrolig miljøsterk, som begge sine foreldre.

En parring til ble det mellom Ran og Py og kanskje kommer valpene i 2015, selv om termin er 2.1.2016?

Det ble dessverre aldri noen kennelsamling i 2015. Jeg beklager det. Det ble for mye rett og slett og jeg rakk aldri å organisere det. I 2016 derimot, blir det en unik kennelsamling med tre av landets beste instruktører. Hele Catch-Pro- teamet stiller opp med Siv Svendsen, Peder Z: Christiansen og Kristoffer Modell. Fokus blir på lydighet, jakt og bruks. Peder har har hund fra Kennel Ometyst: Ometyst's Perle.

Peder og Ometyst's Perle

På kursfronten, så har det ikke skjedd all verden. Et spesialsøkskurs og noen privattimer har det blitt og det var moro, men jeg har egentlig hatt nok med egne hunder og egen trening, samt valper og hundepensjonatet. I 2016 er det mulig det blir flere kurs, i lys av et mulig samarbeid med en annen, men enn så lenge får vi vente å se hva det blir til!

 

 

Antall kommentarer: 1

30.11.2015 17:45:18 - Ole

Hva gjør du resten av tiden?? :P
Navn:
E-postadresse:
Hjemmesideadresse:
Melding:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Skriv inn koden innebygd i bildet